F.A.Q.

Zijn spelletjes spelen niet iets voor kinderen?

Nee juist niet. Spelvormen zijn voor alle leeftijden. Iedereen beleeft plezier aan spelvormen. Het doorbreekt de sleur, zorgt voor ontspanning, plezier en geeft nieuwe impulsen, maar ook hier geldt: alles met mate. Daarnaast geldt ook dat je als trainer er positief erin moet staan. Als jij als trainer er geen plezier aan beleeft, zullen jouw sporters dit merken en verdwijnt ook hun motivatie.

Spelvormen in groepen zorgen toch helemaal niet voor een betere conditie en gezonder lichaam?

Als dit zou kloppen, dan zoude de volleyballers, voetballers, hockeyers, etc. toch ook totaal geen afgetrainde lichamen hebben. Toch hebben zij allemaal goed afgetrainde en gespierde lichamen, terwijl zij voornamelijk allerlei spelvormen in hun trainingen toepassen en dat is niet alleen om hun tactiek te verbeteren, maar juist ook om een beter gestel te krijgen.

Okay, alles goed en wel, maar alleen maar spelvormen? Daar zitten mijn sporters helemaal niet op te wachten.

Zoals bij alles zijn er altijd liefhebbers en mensen die een afkeer hebben. Dat mag, dat is niet erg. Ik ken jouw groep niet, dus ik kan niet een eenduidig antwoord geven. Het enige advies wat ik kan geven, is: probeer eens een klein spelvormpje uit, bijvoorbeeld een duo-game en peil na afloop de reacties. Als deze positief zijn, dan kun je vaker duo-games doen en misschien wel langzaam overgaan tot small group games.

 

Het gaat erom dat je het trainingsprogramma afwisselender maakt. Variatie houdt mensen gemotiveerd. Wat is er nu mooier als sporters die naar jouw training komen en vol verwachting klaar staan, nieuwsgierig naar wat jij nu weer voor een motiverende, uitdagende en inspirerende training hebt voorbereidt.